Home
Hobbyschilder
Hobbyschilder
Henk den Haan
Oscar-Claude Monet (Parijs, 14 november 1840 – Giverny, 5 december 1926) was een Frans impressionistisch kunstschilder.

Na eerst vooral karikatuurtekeningen gemaakt te hebben, begon Monet op 24-jarige leeftijd met het schilderen van landschappen in de buitenlucht, op aanraden van de Normandische schilder Eugène Boudin. Monet schilderde vooral de landschappen uit de omgeving waar hij woonde. In Argenteuil het beroemde veld met klaprozen, en in Giverny scènes uit de beroemde tuin van Monet, die later een toeristische trekpleister is geworden. Als Monet buiten schilderde, probeerde in zijn werk 'het moment' te vangen. Dit is goed te zien in serie Kathedraal van Rouen (Monet) waarin hij tientallen keren dezelfde kerk schilderde, maar steeds met ander weer en op een ander moment van de dag. Hierdoor ontstaan schilderijen met verschillende kleuren en vormen. Monet werkte dikwijls tegelijkertijd aan meerdere schilderijen uit een serie, omdat het licht van de dag steeds veranderde. De geschilderde kathedraal in Rouen is daar een goed voorbeeld van.
In de tuin bij het huis van Monet behoorde ook een zeer grote vijver.. Deze staat ook op schilderijen van Monet afgebeeld. Vaak schilderde hij vanuit een klein bootje.

Een bezoek aan zijn huis is zeker de moeite waard.
Oscar-Claude Monet
Dit is de tuin van de schilder Monet die we in de kunstgeschiedenis als één van de impressionisten kennen. In Giverny waar de schilder zich vestigde, kweekte hij bloemen en daaruit werden schilderijen geboren. De tuin is voor Monet een magische plek waar hij kleuren, materialen en vooral licht kan bestuderen.
WYSIWYG Web Builder