Home
Hobbyschilder
Hobbyschilder
Henk den Haan
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol (Figueres, 11 mei 1904 – aldaar, 23 januari 1989).

Dalí, een wereldberoemd Spaans kunstschilder, werd geboren in Figueres, een klein stadje aan de voet van de Pyreneeën, zo'n 25 kilometer van de Franse grens. Zijn eerste tekenonderwijs kreeg Dalí op tienjarige leeftijd van een vriend van zijn vader, de impressionistische kunstschilder Ramón Pichet (1872-1925). Zijn eerste tentoonstelling vond in 1918 plaats in het stadstheater van Figueres. Salvador Dalí studeerde in Madrid van 1921 tot 1924. Al in die tijd was hij, waarschijnlijk om de aandacht op zich te richten, een excentriek figuur. In 1926 ging hij naar Parijs. Daar leerde hij Pablo Picasso en André Breton kennen. In 1929 werd hij verwelkomd door Breton en sloot hij zich aan bij het surrealisme.
Salvador Dali
841-06030653
© robertharding / Masterfile
Model Release: No
Property Release: No
Pool Garden, Museum House of Salvador Dali, Port Lligat, Catalonia, Costa Brava, Spain, Europe
In1930 werd dit huis door Dali  gekocht. De totale oppervlakte was 22 m². De vissershut kende slechts een vertrek. Dat diende als eetkamer, slaapkamer en studio. Een kleine trap leidde naar een bovenverdieping waar de kleine keuken en een toilet was. In 1932 bestond zijn woning in Port Lligat uit de twee voormalige vissershutten en een kleine aanbouw. dit huis is een bezoek waard.
Venus en putti
het zwembad in de tuin
Venus en putti
- Privécollectie Duitsland.
het huis zoals het er thans uitziet
In zijn vroege periode maakte Dalí hoofdzakelijk werken met als onderwerp het landschap in de omgeving van Figueres en het vissersplaatsje Cadaqués. Hij werd geïmponeerd door het grillige, bijna buitenaardse landschap van Cap de Creus, het meest oostelijke puntje van het Iberisch Schiereiland waar hij graag kwam. Zijn vroegste werken tonen al zijn verwantschap met het impressionisme , kubisme en expressionisme.
WYSIWYG Web Builder